Calitatea si complexitatea unui whisky constau in…vechimea acestuia – afla de ce trecerea timpului da valoare bauturii

whisky

Desi unii oameni vad inaintarea in varsta ca pe un dezavantaj, atunci cand vorbim despre o bautura rafinata, asa cum este whisky-ul, vechimea reprezinta aspectul ce ii influenteaza calitatea si, implicit, pretul. Varsta unei astfel de licori reprezinta timpul de maturare a celui mai tanar alcool din compozitie. Atunci cand vezi pe o eticheta „X ani”, inseamna ca cel mai tanar alcool din amestec a petrecut acea perioada in butoi.

In mod sigur, gusturile nu se discuta, iar fiecare persoana are dreptul sa consume si sa isi formeze opinii diferite despre whisky. Insa cei mai multi oameni sunt de acord cu faptul ca vechimea acestei bauturi este un indice potrivit pentru valoarea si calitatea sa. In oferta BeiCeVrei, ai posibilitatea de a alege licori care au o vechime intre 4 si 45 de ani, in functie de preferintele si de bugetul de care dispui.

Cu cat zaboveste mai mult intr-un butoi, bautura pentru domni devine mai complexa in arome. Sortimentele par sa atinga perfectiunea dupa o perioada de 10-15 ani, astfel ca cele mai multe bauturi gasite pe piata vor avea aceasta perioada de maturare.

Care este cel mai bun whisky?

Pe langa vechimea bauturii, exista si alte criterii de care este bine sa tii cont atunci cand urmeaza sa achizitionezi o sticla de whisky. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care este recomandat sa le ai in vedere:

Maturarea si finish-ul

Aceasta bautura pentru domni este intotdeauna maturata in butoaie de stejar. Majoritatea butoaielor folosite pentru maturare au fost utilizaate anterior la depozitarea bauturilor Sherrry si Bourbon, fapt ce va modifica gustul whisky-ului.
Cele maturate in butoaie de Sherry au o aroma usor mai dulceaga, iar cele care au stat in butoaie de Bourbon sunt ceva mai fine. Cu cat bautura este maturata mai multa vreme, cu atat aroma sa va fi mai nuantata de caracteristicile butoiului.

whisky

Volumul de alcool

Este important sa tii cont de acest aspect, caci cantitatea de alcool nu doar ca indica cat de ametit te vei simti dupa degustare, ci acest aspect are o influenta asupra aromei finale pe care bautura ti-o ofera.

Bugetul

Este important sa stii, de la bun inceput, cat esti dispus sa cheltui pentru un asemenea produs. Daca iti vei seta o anumita suma, iti va fi mult mai usor sa te orientezi si sa faci alegerea potrivita. Odata ce stii cat poti sa cheltui, te vei uita doar la bauturile din aceasta categorie si lucrurile vor deveni mai simple.

Recomandari de bauturi rafinate

Macallan – Double Cask Scotch Single Malt Whisky

Distileria The Macallan a fost deschisa in Scotia, la inceputul secolului al XIX-lea. In prezent, brandul este unul dintre cei mai mari producatori din lume.

Double Cask este creat dintr-un echilibru perfect intre butoaiele de stejar american si butoaiele europene. Aceasta bautura este maturata in butoaie de Sherry, iar aromele sale specifice sunt condimentul lemnos, citrice confiate, stafide si caramel. La deschiderea sticlei, vei fi „lovit” de un miros de bomboane de zahar si unt, cu note de mar cop, glazurat cu caramel, crema de vanilie si stejar verde.

Atunci cand doresti sa te delectezi cu o bautura pentru domni, rafinata si aromata, tine cont de aceste sfaturi si cu siguranta vei reusi sa gasesti produsul care ti se potriveste!