Cei mai apreciați artiști ai muzicii folk

Muzica folk este un curent muzical descendent din muzica populară americană, avându-și rădăcinile în anii 1930. Versurile melodiilor care se încadrează în genul folk sunt în general poetice și de cele mai multe ori acestea fac referire la problemele vieții oamenilor. Artiști consacrați ai curentului folk au fost preocupați de individ și circumstanțele socio-istorice prin care au trecut, precum și de diversele nedreptăți sociale.

Muzica folk a atins apogeul în anul 1960, atunci când acest gen a fost adoptat ca mod de expresie artistică de către tinerii hippie. Cel mai cunoscut artist al acestei perioade este Bob Dylan, care a transpus în cântecele sale suferința și atrocitățile războiului. De asemenea, temele din cântecele lui surprind indiferența autorităților în fața problemelor societății, precum și violența și greutățile oamenilor. Trupe precum Simon & Garfunkel sau The Byrds sunt cele care au realizat o fuziune între muzica folk și cea rock.

Pentru a simți emoțiile pe care cei mai apreciați artiști ai muzicii folk le-au transmis prin cântecele lor, este indicat să le asculți piesele înregistrate pe discuri de vinil, această formă de înregistrare fiind recunoscută pentru fidelitatea cu care redă melodiile, putând să capteze și cele mai subtile note. În continuare, îți prezentăm unii dintre cei mai cunoscuți și cei mai plăcuți artiști de către public.

 

  1. Bob Dylan

Una dintre cele mai emblematice figuri ale muzicii americane din ultimii 50 de ani, Bob Dylan s-a bucurat de succes încă din anii ’60, atunci când și-a exprimat poziția de militant social, iar piesele sale, precum Blowing in the wind sau The times they are a-changin au devenit adevărate simboluri în lupta anti-război și pentru drepturile sociale. Artistul este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2016, fiind răsplătit pentru crearea de noi expresii poetice în cântecul popular american. Înregistrările muzicale ale artistului s-au vândut în peste 125 milioane de exemplare, fiind una dintre cele mai apreciate voci muzicale din întreaga lume. Te poți bucura de cele mai cunoscute melodii ale artistului Bob Dylan, înregistrate pe viniluri, pentru a trăi la maxim emoția ascultării.

 

  1. Johnny Cash

Cu peste 90 de milioane de albume vândute, Jonny Cash este unul dintre cei mai influenți muzicieni americani ai secolului XX. Cariera sa în domeniul muzicii se întinde de-a lungul a 50 de ani. În majoritatea pieselor pe care le-a compus, mai ales cele din ultima parte a carierei, evocă teme triste, de suferință morală și de salvare. La începutul anilor ’60, pleacă în turneu cu Carter Family, trupă faimoasă de folk, însă, la nivel internațional, artistul este mai cunoscut pentru piesele sale country sau folk-country ori country-rock. Viața de muzician a fost foarte tumultuoasă pentru Jonny Cash, însă acest lucru nu l-a împiedicat sa compună. În anul 1967, duetul cu June Carter le-a adus premiul Grammy pentru interpretarea melodiei „Jackson”.

 

  1. The Carter Family

Considerată a fi prima trupă de folk americană, The Carter Family a înregistrat primul lor album în anul 1927, membrii fiind A.P Carter, alături de soția, Sara Carter, și cumnata acestuia, Maybelle Carter. Cea din urmă membră a formației a continuat să ducă tradiția și alături de cele trei fiice ale sale, Helen, Anita și June. Un documentar privind activitatea familiei, intitulat Suuny Side of Life, a fost lansat în anul 1985. June Carter a devenit soția lui Jonny Cash, alături de care a interpretat diverse cântece. Bob Dylan, un alt artist folk apreciat, a făcut un cover după cântecul Wayworn Traveller.

 

  1. Leonard Cohen

Poet, cântăreț și romancier canadian, Leonard Cohen a fost recunoscut în întreaga lume pentru vocea lui groasă și guturală, care i-a adus faima și l-au făcut idolul mai multor generații. După ce a participat la câteva festivaluri de folk, Leonard Cohen a atras atenția producătorului muzical John Hammond de la casa de discuri Columbia, cu care a și semnat un contract de colaborare. Primul album al artistului, intitluat Songs of Leonard Cohen, a fost lansat în anul 1967. Deși acesta nu s-a bucurat de un mare succes în Statele Unite ale Americii, a ocupat locul 1 în Marea Britanie.

Cei mai apreciați artiști ai muzicii folk sunt în continuare ascultați de milioane de fani din întreaga lume. Descoperă-le și tu melodiile înregistrate pe discuri de vinil și bucură-te de calitatea și căldura sunetului redate de pick-up.