Certificatul medical tip A5, un document esential inaintea adoptiei unui copil!

fisa medicala a5

Adoptia presupune traversarea unor numeroase etape de validare a capacitatii de a ingriji un copil in cele mai bune conditii. In procesul de evaluare a sanatatii fizice si psihice este nevoie si de emiterea unui certificat medical tip A5, care sa ateste ca persoana care a solicitat adoptia este apta din punct de vedere medical. Acesta este un document esential, fara de care nici nu poate fi adusa in discutie posibilitatea de a infia un copil.

Stabilirea starii de sanatate psihica a viitorilor parinti reprezinta o garantie pentru siguranta micutilor ce vor fi adusi in sanul unei familii. In ultimii 20 de ani serviciul de asistenta si protectie a copiilor a trecut prin numeroase transformari cu scopul de a gasi cele mai bune solutii pentru asigurarea unui mediu optim pentru cei abandonati.

fisa medicala a5
fisa medicala a5

In acest sens, s-a hotarat prin lege, ca unul dintre criteriile de baza, in urma caruia se vor decide sansele de a putea adopa un copil, sa fie cel al evaluarii din punct de vedere al sanatatii psihice. Emiterea unui certificat medical tip A5 de pe fisamedicala.info va raspunde acestui criteriu de selectie, crescand sansele de adoptie.

Desi informatiile preponderente despre acest certificat fac referire in general la eliberarea sa in vederea obtinerii autorizatiei de libera practica pentru medici, asistenti medicali, kinetoterapeuti, contabili si avocati, acest document tipizat este esential si pentru intocmirea dosarului de adoptie. Iata ce controale medicale sunt solicitate pentru eliberarea acestui certificat si cum il poti obtine!

Ce examene medicale sunt necesare pentru eliberarea unui certificat medical tip A5?

In cazul in care iti doresti sa adopti un copil si ai demarat deja procedurile legale pentru a-ti indeplini visul, va trebui sa sustii un examen medical psihiatric care sa ateste ca nu suferi de boli ce ar putea pune in pericol viata si integritatea celui adoptat. Rezultatele obtinute in urma consultatiei vor trebui sa te declare apt din punct de vedere psihic, pentru a dobandi dreptul de a fi parinte adoptiv.

Cum sa obtii un certificat medical tip A5?

Certificatul medical tip A5 se elibereaza la cerere de catre unitatile medicale publice sau private abilitate, care se regasesc publicate obligatoriu pe site-ul DSP. Evaluarea medicala se face de catre medicul psihiatru, concluziile acestuia fiind consemnate in certificat. La finalul examinarii, certificatul va fi semnat de catre conducatorul unitatii sanitare si va fi parafat cu stampila rotunda a emitentului.

In caz de diagnostic multiplu, se elibereaza mai multe certificate sau un singur certificat semnat de seful unitatii sanitare in care lucreaza medicii specialisti (spital, policlinica), insotit de documente medicale aditionale. In situatia in care copilul necesita ingrijiri paliative, medicul va consemna aceasta informatie in certificat.

Fiind un document tipizat, vei avea nevoie de timbru fiscal pentru validarea actului. Documentul iti va fi inmanat direct sau va fi expediat prin posta. Daca ai fost declarat apt psihic pentru a infia un copil, poti continua procedura de adoptie. Valabilitatea documentului este de 3 luni de la data eliberarii.

Cu specificatia „Apt din punct de vedere psihic” ai mai urcat cateva trepte pe scara procedurii de adoptie. Adauga acest certificat medical tip A5 in dosarul solicitat de autoritati si apropie-te, pas cu pas, de implinirea dorintei de a adopta un sufletel.