Cum poti alege corect un laptop din multitudinea existente pe piata?

Alegerea unui laptop ieftin in 2022 poate parea mai usoara decat acum cativa ani, pana acum este foarte greu sa gasesti un laptop care sa aiba performante proaste doar in afara cutiei. Realitatea este insa diferita, piata este plina de laptopuri care sunt aproape toate la fel si nu este usor sa deslusesti procesoarele, acronimele, memoria RAM, spatiul de stocare interna si dimensiunile ecranului.

Cum se alege un laptop, cerintele

Inainte de a trece la partea cea mai dificila a alegerii celui mai bun laptop, este foarte important sa aveti in vedere ce fel de utilizare veti face noului laptop. Faptul ca stiti ce cautati de la viitorul notebook este un factor important in calibrarea alegerii la pretul corect pentru specificatiile corecte.  Click aici pentru mai multe detalii!

Daca sunteti student, nu veti dori sa cheltuiti prea mult pe un notebook nou si nu veti avea nevoie de specificatii uluitoare, mai ales daca aveti nevoie de el pentru a lua si citi pdf-uri. Totusi, si in acest caz, alegerea poate depinde de diversi factori. Aveti nevoie de un caiet pentru scoala sau universitate? Aveti nevoie de un caiet atat pentru studiu, cat si pentru timpul liber? Este noul tau notebook o investitie pentru munca ta viitoare? Pentru a raspunde la unele dintre aceste intrebari, am pregatit un ghid al celor mai bune notebook-uri pentru studiu.

Cum se alege un notebook, hardware-ul

Atunci cand alegeti un nou notebook, este important sa aruncati o privire asupra specificatiilor. Sa fim bine intelesi, specificatiile exagerate nu fac dintr-un laptop unul bun. Hardware-ul nu este totul, ci este nevoie de optimizarea software-ului. Acestea fiind spuse, este important sa alegeti cu atentie bazele unui caiet. Cei mai importanti factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un notebook sunt:

  • Display
  • Procesor
  • RAM
  • Stocare interna
  • Tastatura si touchpad
  • Seturi de porturi

Displayul este prea des subestimat de cei care doresc sa cumpere un nou notebook. Afisajul este partea notebook-ului la care ne uitam cel mai mult, este locul unde ne este prezentat sistemul de operare. Un afisaj bun permite vizualizarea in orice conditii de lumina sau mediu. Exista ecrane lucioase si mate. Exista ecrane TN, LCD, IPS si OLED cu rezolutii HD, FullHD si 4K. Raporturile de aspect se schimba si ele, existand clasicul 16:9, mai potrivit pentru multimedia, sau 3:2, perfect pentru documente de lucru si consultanta. Un alt mare centru de interes pentru afisaj este alegerea diagonalei. Ne-am gandit sa impartasim doua ghiduri despre cele mai bune notebook-uri de 13 si 15 inchi, care sunt cele mai populare doua dimensiuni. Pentru a clarifica putin lucrurile, va lasam cateva specificatii de baza pentru alegerea unui ecran de notebook. Daca va doriti ceva ieftin, incercati sa obtineti cel putin un ecran cu rezolutie FullHD si tehnologie IPS.

Tastaturile (si touchpad-urile) de pe laptopurile din gama inferioara sunt printre lucrurile care va vor dezamagi cel mai mult, atat de mult incat va trebui sa folositi un mouse extern in locul touchpad-urilor mici si imprecise din gama inferioara. Tastaturile functioneaza, dar sunt supuse la multa uzura si, daca nu sunt la standarde, isi vor pierde acuratetea dupa un timp sau vor incepe sa piarda simbolurile de pe capacele tastelor.