Cum poti alege iluminatul casei tale intr-un mod corect

Iluminarea buna este esentiala pentru casele noastre, prin urmare alegerea iluminatului casei tale este o sarcina putin mai dificila decat pare. Specialistii atrag atentia ca, pe langa faptul ca joaca un rol important in proiectarea spatiilor tale, influentarea facturii de energie electrica este importanta si pentru sanatatea vizuala.

Tipuri de becuri

Prima recomandare a expertilor de a alege iluminatul casei tale este sa cunosti tipurile de becuri care exista, luminozitatea si caracteristicile lor.

  • Led

Daca doresti cu adevarat sa salvezi becurile LED sunt pentru tine. De 100%, 90% sunt usoare si economii, iar restul este consumul de energie electrica, iar daca acest lucru nu ar fi suficient, durata sa de viata utila ar putea ajunge pana la 25 de mii de ore sau 10 ani. Poti achizitiona un panou LED pentru a ilumina corect o camera.

Pe langa economii, iluminatul cu LED-uri ofera o mare versatilitate in design si aplicatii. Ca sa nu mai vorbim, astazi avem deja iluminat intelligent, unde ne putem programa luminile LED si putem schimba temperatura culorii de pe telefonul nostru mobil.

  • Incandescente

Sunt lampi conventionale si ofera o lumina foarte calda, cu o durata medie de viata de 1.000 de ore. Acestea sunt utilizate in mod normal pentru iluminatul general si au o intensitate de 40 si 60 de wati.

  • Halogeni

Acestea ofera o lumina clara si puternica, generand un efect plin de viata asupra culorilor si evidentiindu-le in mod natural. Ele exista pentru tot felul de aplicatii, cum ar fi: accentuarea obiectelor, iluminarea unei zone de lucru, pentru decoratiuni rezidentiale si comerciale.

  • Fluorescente o CFL

Acestea consuma cu 80% mai putina energie decat lampile cu incandescenta, au o eficacitate luminoasa ridicata si o durata cuprinsa intre 5 mii si 7 mii de ore, ceea ce permite reducerea consumului de energie fara a fi nevoie sa se faca investitii mai mari in instalarea lor. Ele se caracterizeaza prin multiplele lor modele si dimensiuni compacte, adaptandu-se la aproape orice decor din casa ta.

Temperatura

Al doilea lucru pe care ar trebui sa-l stii atunci cand alegi becuri pentru casa ta este ce temperatura cauti pentru casa ta. Optand pentru o lumina calda sau rece poate determina cum arata un spatiu si cum te vei simti tu si vizitatorii tai in acea camera.

De exemplu, lumina calda este cea mai utilizata in spatiile de locuit si dormitoare, deoarece stralucirea sa galbuie ii confera o nota confortabila si relaxanta.

Dar daca esti in cautarea unui mediu mai productiv, cum ar fi pentru munca, iluminatul cald creeaza contraste mari in spatiu, ceea ce face dificila adaptarea ochilor, provocand epuizare.

Prin urmare, este mai bine sa plaseiz lumina alba sau rece in zone precum bucataria, studiul, biroul sau aplicatiile comerciale.

De exemplu, expertii recomanda alegerea unui alb cald 3000K pentru spatiile de odihna, o lumina alba neutra in 4000K pentru zonele de lucru si 6500K pentru suprafete mari.

Flux luminos

In general, atunci cand alegi un bec pentru casa, se iau in considerare numai watii fiecarui bec, cu toate acestea, masurarea indica doar energia pe care o consuma si nu cantitatea de lumina de care avem nevoie.