Cum se ingrijesc crizantemele

ingrijirea crizantemelor

Crizantemele, cunoscute si sub numele de „flori de toamna”, sunt unele dintre cele mai populare flori cultivate in acest sezon. Cu culorile lor variate si durata lunga de viata, crizantemele aduc un farmec deosebit in gradina si in interior. Daca doresti sa iti mentii crizantemele inflorite si sanatoase, iata cateva sfaturi esentiale privind ingrijirea lor.

 

Alege locul potrivit pentru crizanteme

Crizantemele prefera expunerea la soare plin sau cel putin la lumina puternica. Asigura-te ca plantele tale primesc cel putin sase ore de lumina pe zi pentru a creste sanatoase si pentru a promova inflorirea bogata. Pentru a planta corect crizanteme asigura-te ca acestea au spatiu suficient pentru a se dezvolta.

 

Alege solul potrivit si asigura-te ca are drenaj bun

Plantarea crizantemelor intr-un sol bine drenat este esentiala pentru evitarea stagnerii apei in radacini. Solul ar trebui sa fie bogat in substante nutritive, deci adauga compost sau ingrasaminte pentru o crestere sanatoasa.

 

Uda crizantemele in mod corect

Pastreaza solul umed, dar nu excesiv de umed. Uda crizantemele la nivelul radacinilor, evitand stropirea apei pe frunze si flori, deoarece umiditatea excesiva poate favoriza aparitia bolilor. Aceste flori de toamna au nevoie de udari corecte si abundente pentru a ramane sanatoase.

 

Taie imediat florile uscate pentru a permite plantei sa se regenereze

Pe masura ce crizantemele se infloresc, indeparteaza florile uscate si varfurile pentru a stimula inflorirea continua. Aceasta taiere ajuta plantele sa-si concentreze energia in producerea de noi flori.

 

Nu uita sa fertilizezi regulat plantele

Crizantemele beneficiaza de o fertilizare regulata pentru a sustine cresterea si inflorirea. Utilizeaza un ingrasamant echilibrat, cu continut redus de azot si mai ridicat in fosfor si potasiu.

 

Foloseste solutii de protectie pentru crizanteme

Supravegheaza plantele pentru eventuale semne de boli sau daunatori. Daca observi probleme precum pete pe frunze sau atacuri de insecte, trateaza plantele cu solutii adecvate, precum ingrasaminte organice sau insecticide naturale.

 

Protejeaza plantele impotriva frigului

Crisantemele pot rezista la temperaturi scazute, dar ingheturile severe pot afecta plantele. Acopera-le cu panze sau folie in noptile reci sau adu-le in interior daca este necesar.

 

Inmulteste plantele si relocheaza-le pentru a le rari

In functie de dimensiunea crizantemelor, poate fi util sa le raresti pentru a le asigura mai mult spatiu pentru radacini. In plus, poti imparti plantele mature pentru a obtine noi exemplare. Inmultind corect plantele anul viitor vei avea mai multe plante pe care sa le ingrijesti si care sa te bucure cu culorile lor superbe.

 

Ingrijeste plantele inainte de iarna

Pentru crizantemele cultivate in ghivece sau containere, pregateste-le pentru iarna aducandu-le intr-un loc protejat sau oferindu-le un strat de mulci pentru a proteja radacinile de temperaturile scazute. Tine cont de faptul ca desi acestea sunt plante rezistente, nu le place frigul si va trebui sa le protejezi.

 

Crizantemele sunt flori cu cerinte de ingrijire relativ simple, care iti vor aduce o frumusete stralucitoare in gradina sau in interior. Respectand aceste sfaturi pentru ingrijirea crizantemelor, vei putea sa te bucuri de culorile si florile lor inflorite pe parcursul intregului sezon de toamna.