De ce ai nevoie de o hotă de bucătărie și care este principiul de funcționare

De îndată ce ingredientele ajung în tigaie sau oală, întreaga bucătărie începe să miroasă a mâncare. Mirosul de pește prăjit sau de ceapă, de exemplu, poate fi deosebit de pătrunzător. Pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute de mâncare în întreaga bucătărie sau chiar casă, este esențială instalarea unei hote deasupra plitei. Aspiră vaporii rezultați, adică vaporii de gătit și îndepărtează grăsimea din bucătărie. La hotele extractoare cu modul de evacuare a aerului, vaporii degresați sunt eliberați direct în aer liber, în timp ce în modul de recirculare, un filtru de cărbune activ asigură curățarea holistică a aerului. Diferitele moduri de operare și diferitele versiuni de aparate electrocasnice de acest tip, îngreunează adesea alegerea produsului potrivit.

O hotă este un dispozitiv electronic care este plasat deasupra unei plite de gătit. Absoarbe vaporii de apă generați în timpul gătitului, îndepărtează grăsimea pe care o conține și fie returnează aerul curățat în bucătărie, fie îl elimină afară. Curățarea hotei previne formarea mucegaiului, a umezelii sau a depunerilor de grăsime pe mobilier și pereți. De asemenea, ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute care apar adesea în timpul gătitului. O hotă de calitate trebuie să aibă întotdeauna următoarele elemente: un filtru de grăsime metalic sau filtru de lână, un filtru de mirosuri pentru modul de recirculare, un ventilator axial sau centrifugal, lămpi cu economie de energie sau lumini led pentru iluminat, elemente de control necesare, cum ar fi un afișaj tactil sau butoane.

Cum funcționează o hotă?

Hotele moderne au un motor sunt alimentate de la priză. Imediat ce motorul pornește, ventilatorul începe să se rotească și atrage aerul. În funcție de modul de funcționare, trage aerul printr-o conductă spre exterior sau în direcția unui filtru de cărbune activ. La prăjirea alimentelor, vaporii se ridică spre hotă. Modulele de ventilator asigură că tot aburul de la friptură pătrunde în dispozitiv prin aspirarea aerului. Prima stație este filtrul de grăsime, unde cea mai mare parte a grăsimii se blochează datorită structurii sale cu mai multe straturi. În modul de recirculare, aerul trece apoi prin filtrul de cărbune activ, care elimină mirosurile neplăcute.

Următoarea stație este ventilatorul în sine. Modulele ventilatorului aspiră fumul și apoi îl elimină. Ventilatorul direcționează vaporii prin conducta de aer spre exterior în modul de evacuare a aerului. În cele mai multe cazuri, pot fi selectate mai multe niveluri de putere pentru a opera ventilatorul. Dacă se produce mult abur la gătit sau la prăjire, se obține o putere de aspirație mai mare cu un nivel mai ridicat. Pe de altă parte, dacă abureşti ceva cu capacul închis la un nivel scăzut de căldură, ar trebui să alegi un nivel mai mic pentru a menține consumul de energie scăzut și volumul scăzut.

Hota de bucătărie și proprietățile acesteia

La această formă de filtrare a aerului trebuie luat în considerare diametrul conductei de evacuare a aerului. Nu trebuie să fie prea mic, altfel funcționarea lină nu mai este garantată. Ar trebui să ai grijă cu focurile deschise în casă, deoarece sobele cu gaz, șemineele și sobele cu lemne necesită o atenție deosebită în legătură cu hotele de evacuare. Dacă hota este în funcțiune și toate ușile și ferestrele sunt închise, aceasta trage aerul din cameră. Schimbul de aer este adesea echilibrat de coșul de fum. Ca urmare, dacă există un incendiu în coș, fumul poate fi tras în interior în zona de locuit. Pentru a evita presiunea negativă, există câteva puncte de luat în considerare în acest sens. O hotă de bucătărie cu un senzor automat poate remedia situația, permițând operarea numai de îndată ce o fereastră este deschisă.