Parazitii externi ai cainelui tau trebuie sa plece! Afla cum

Toți câinii sunt vulnerabili la paraziți. A afla mai multe despre riscurile paraziților vă poate ajuta să vă protejați câinele, pe voi înșivă și pe alții. Există două categorii principale de paraziți care afectează câinii: externi și interni. Astazi vom vorbi despre cei din prima categorie.

Paraziții externi trăiesc la nivelul exterior al corpului câinelui. Potrivit expertilor, la un moment dat în viața lor, multe animale de companie se confruntă cu disconfort cauzat de paraziți externi, cum ar fi purici, căpușe sau acarieni, pe piele sau în urechi. Acești paraziți pot provoca probleme grave ale pielii sau pot aduce boli.  Medicamentele moderne fac tratamentul, controlul și prevenirea multor paraziți externi mult mai ușor decât în ​​trecut. Asadar, nu fii descurajat! Afla in articolul de azi ce poti sa faci, in mod practic.

1. Puricii

Puricii sunt insecte minuscule fără aripi ce se hrănesc cu mamifere, inclusiv cu câini. Se dezvoltă pe vreme caldă și umedă și pot fi sezoniere sau active tot anul, în funcție de regiunea țării. Puricii îi deranjeaza pe unii câini atât de mult încât acestia se mușcă și se zgârie crancen. Puricii pot face ca câinii tineri să devină anemici. De asemenea, câinii se pot infecta cu tenii prin înghițirea puricilor care sunt purtatori de ouă de tenie.

Este posibil să puteți vedea puricii întunecați care se grăbesc pe pielea câinelui. Locurile lor preferate includ baza urechilor și crupa (Partea de dinapoi și de sus a trunchiului unor mamifere, cuprinsă între șale și baza cozii). Privește atent în locurile cu părul rar, cum ar fi zona inghinală. O altă modalitate de a diagnostica este să despărțiți blana și să căutați pete negre de mărimea semințelor de mac. Aceste pete sunt fecale de purici, compuse din sânge digerat. Dacă nu ești sigur dacă te uiți la „murdărie de purici” sau doar murdărie simplă, pune-le pe o bucată de țesut alb umed. După aproximativ un minut, o mică pată roșie sau un halou va deveni evident dacă este vorba de fecale de purici, deoarece sângele se rehidratează și se transfera.

Dacă observați semne de purici pe câine, este esențial să scăpați de ei cât mai repede posibil, înainte ca numarul acestora să crească. Puricii flămânzi mușcă uneori și oamenii, lăsând umflături mici, roșii, cu mâncărime, cel mai frecvent pe încheieturi și glezne. Cel mai bun lucru este să vă protejați câinele împotriva infestarii cu purici,  folosind un antiparazitar de calitate.

Gaseste aici cele mai eficiente solutii de deparazitare externa pentru caini, inclusiv de la Frontline, Advantix, Fypryst sau Kiltix.

2. Căpușele

Căpușele pot provoca o serie de boli grave, inclusiv boala Lyme, Ehrlichioza s.a. Există peste 800 de specii de căpușe în întreaga lume și toate se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Căpușele trec prin patru etape de viață, care pot dura până la trei ani. Odată ce ouăle eclozează, trebuie să mănânce sânge pentru a supraviețui.

Anual, mii de câini și oameni sunt infectați cu boli transmise de căpușe, iar această rată este în creștere din cauza gamei tot mai mari a diferitelor specii de căpușe, a pătrunderii speciilor sălbatice în mediile urbane tradiționale și o creștere a călătoriilor cu animale de companie. Variația largă a debutului bolii, semnele clinice variabile prezentate și răspunsul la terapie pot face dificil un diagnostic definitiv al bolii specifice transmise de căpușe. Ei sugerează că un panou de screening al bolilor transmise de căpușe poate fi foarte util în identificarea tipului de infecție transmisă de căpușe. Boala nu se răspândește între câini și oameni; o mușcătură directă de la o căpușă este singura modalitate de a vă infecta.

Verificați-vă câinele de căpușe zilnic după ce petrece timp afară și, de fiecare dată când vedeți o căpușă, scoateți-o imediat. Odată îndepărtată, omorâți căpușa punând-o într-un recipient cu alcool. Preveniți infestare tratându-vă câinele cu o solutie sfecifica.

3. Păduchi și acarieni

Păduchii și acarienii sunt organisme microscopice care se hrănesc cu pielea câinelui și provoacă mâncărime, căderea părului și infecții. În general, păduchii și acarienii sunt două specii diferite, dar funcționează și se comportă într-un mod foarte asemănător. Primii trăiesc în părul câinelui și pot fi uciși cu solutiile folosite pentru căpușe sau purici. Rețineți că păduchii de câine și păduchii umani sunt specii diferite – păduchii de câine au nevoie de sânge de câine și păduchii de oameni au nevoie de sânge uman. În timp ce oamenii pot fi ocazional mușcați de păduchi de câine, ei nu vor primi o infestare.

Diferite tipuri de acarieni locuiesc în diferite zone ale câinelui, iar problemele pe care le provoacă sunt cunoscute în general sub numele de raie.

Râia provoacă căderea părului în jurul frunții, ochilor, botului și labele anterioare. Acești acarieni microscopici nu sunt foarte contagioși, deși mamele îi pot transmite cățeilor. Ele apar ca roșeață și piele solzoasă în jurul gurii și ochilor și este puțin probabil să provoace mâncărimi. Unele cazuri se limpezesc de la sine, în timp ce altele necesită șampoane speciale sau medicamente orale. Când un câine adult dezvoltă râie, câinele are de obicei o altă afecțiune medicală care compromite sistemul imunitar.

Acarienii urechii sunt destul de frecventi la câinii tineri. Câinele tău poate avea acarieni dacă scutură din cap și se zgârie. Este posibil să vedeți, de asemenea, o scurgere maro groasă. Scărpinatul excesiv poate duce la răni sau vase de sânge sparte. Acarienii urechii sunt contagioși și pot călători de la urechile unui câine infectat la alți câini din apropiere.

Cum să preveniți și să tratați paraziții câinilor?

  • Utilizați un tratament preventiv, cum ar fi o zgarda antiparazitara
  • Căutați purici, căpușe și anomalii pe blană de fiecare dată când vă îngrijiți câinele sau când vă întoarceți acasă din zone care sunt susceptibile de a avea un număr mai mare de acești paraziți.
  • Consultați medicul veterinar dacă animalul de companie zgârie, mestecă sau linge excesiv blana, scutură persistent din cap sau isi zgârie urechile.
  • Alegeti doar cele mai bune tratamente. Tratamentul prompt al paraziților reduce disconfortul animalului de companie, scade șansele de transmitere a bolii și poate reduce gradul de infestare la domiciliu.