Cum să alegi peleții potriviți ca un adevărat expert? Iată detaliile la care trebuie să fii atent

Când vine vorba despre alegerea combustibilului perfect de încălzire, toată lumea vorbește despre o singură opțiune și anume gazul. O mare parte dintre locuințele românilor sunt încălzite cu ajutorul centralelor termice pe gaz. Însă este acest combustibil cel mai potrivit din punct de vedere al prețului, eficienței și poluării? Cu siguranță nu, iar informațiile de mai jos te vor ajuta să înțelegi de ce.

Având în vedere problemele de la nivel global, prețul gazului oscilează extrem de mult. Deja românii s-au trezit iarna trecută cu multe surprize atunci când au sosit facturile la gaz și este foarte probabil să se repete scenariul și iarna care vine. De asemenea, comoditatea face ca românii să nu își dorească un nou sistem de încălzire. Dar tu nu ești așa, nu vrei să lași comoditatea să te sufoce cu facturi colosale și de aceea vei alege să îți încălzești locuința cu peleți. La ce să fii atent atunci când îi achiziționezi? Afli în rândurile ce urmează.

Cum alegi peleții ca un profesionist?

1.    Producătorul

Cea mai simplă metodă prin care poți alege peleții potriviți în cel mai scurt timp este să îi cumperi în funcție de producător. Documentează-te și află care este topul celor mai de încredere producători de pe piața de profil și alege doar produsele lor.

Numele producătorului este înscris pe sac peleti, așa că îi poți cumpăra cu încredere atât fizic, cât și din mediul online. HS Timber Group (Schweighofer) se numără pe lista producătorilor de încredere de peleți din rumeguș de rășinoase.

2.    Clasa de calitate

Să zicem că nu cunoști niciun producător cu reputație admirabilă pe această piață de profil, așa că ai nevoie de o altă metodă prin care să achiziționezi peleți de calitate. Ai putea merge pe varianta clasei de calitate. Îți explicăm în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

Peletii sunt împărțiți pe 3 clase de calitate. După cum le spune și numele, acestea oferă informații despre gradul de calitate al peleților. Prima clasă de calitate este A1. Aici sunt încadrați peleții cel mai calitativi, lipsiți de impurități, a căror eficiență termică satisface orice nevoie. Astfel de peleți găsești și la Tomibena.

Următoarea clasă de calitate este A2. În cadrul său, se regăsesc peleții mai puțini puri, folosiți de cele mai multe ori pentru arderea în instalații industriale. Spre deosebire de peleții din clasa A1, cei din clasa A2 produc o cantitate mai mare de cenușă, iar fumul emanat este mai dens. Totuși, sunt o alegere bună dacă nu îți permiți peleți din clasa de calitate A1.

Ultima clasă de calitate este B1. Ea conține doar peleți plini de impurități, de foarte slabă calitate, peleți ce nu reușesc să ofere randamentul termic mult dorit. Ideal ar fi să te ferești de aceștia, atât pentru binele bugetului tău, cât și pentru binele instalației tale termice.

Așadar, reține că pentru a-ți încălzi eficient locuința ai nevoie de peleți din clasa de calitate A1. Clasa de calitate este înscrisă întotdeauna pe ambalaj, alături de informații despre producător.

3.    Gradul de umiditate

Gradul de umiditate este strâns legat de clasa de calitate. Clasa de calitate include și particularități despre umiditate, însă este bine să cunoști și câteva informații extra.

Când vine vorba de peleți, umiditatea joacă un rol extrem de important în determinarea gradului de eficiență. Umiditatea peleților, pentru a da randamentul termic cu care sunt prevăzuți, trebuie să fie cuprinsă între 8% și 10%. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât puterea calorică scade.

Gradul de umiditate este stabilit încă din faza de producție. Umiditatea peleților este controlată prin tehnologii speciale. Ulterior, în funcție de modul în care sunt depozitați, umiditatea poate să crească.

Atunci când cumperi peleți, asigură-te că îi poți depozita într-un spațiu uscat, ferit de contactul direct cu razele soarelui, întocmai cum scrie pe ambalaj.

Dacă vrei să mergi la sigur, să nu pierzi timpul, dacă putem spune așa, prin magazine de profil în căutarea peleților perfecți, poți merge la sigur, alegându-i pe cei de la Tomibena. Acest furnizor îți oferă transport pentru peleții achiziționați oriunde în țară în cel mai scurt timp.