Despre puterea superstitiilor | Rochii de mireasa edenbride.ro

Suntem un popor destul de mistic. Ne explicam, in paralel cu stiinta, care face totusi o treaba destul de buna, la modul spiritual si empiric toate lucrurile care ne depasesc, pentru ca este imposibil de acceptat lipsa oricarui control in anumite aspecte ale vietii. Atata timp cat superstitiile isi indeplinesc rolul de siguranta iluzorie, e totul perfect. Ce te faci insa cand ele te coplesesc si ajung sa te domine?

Am avut o colega aparent foarte sigura pe ea. Dar care in contextul stresului organizarii propriei nunti a clacat, iar mecanismul ei de supravietuire a fost indeplinirea cu respect ritualic a tuturor superstitiilor legate de un astfel de eveniment, de la noi si de peste hotare. A avut cu ea ceva nou, ceva vechi, ceva imprumutat si ceva albastru. Si-a ascuns cu strasnicie rochia de ochii mirelui. L-a pandit ca sa il calce pe picior in biserica. A pasit cu dreptul in salon si l-a desalat pe mire care a fost nevoit sa o care in brate pana la etajul 2, fiindca voia sa fie purtata asa peste toate pragurile.

Eu una cred ca a ratat mare parte din propria nunta incercand sa bifeze toate nebuniile care ii garantau o fericire viitoare, cu pretul ignorarii celei prezente. Nunta se planuieste mult si tine tare putin. Ai probat ore in sir rochii de mireasa la Eden Bride pana sa o gasesti pe cea mult visata, dar uiti sa te bucuri macar cateva ore de ea, pentru ca esti atenta la toate povestile nascocite de altii, din cine stie ce temeri sau capricii. Studiezi buchetul si ii numeri cu exactitate florile, sa nu cumva sa fie impare, uitand sa il mirosi si sa il admiri. Nu ai habar ce gust are tortul, dar esti atenta la cum sunt distribuite lumanarile pe el si cum se sting, ca sa fie semn bun.

Nunta cu repetitie nu exista decat in filme. E pacat de toata atentia pe care ai acordat-o fiecarui detaliu daca te pierzi in hatisul superstitiilor. Pana la urma, ai misiunea minunata de a fi in centrul atentiei, stralucioare si radioasa. Nu e un rol, e ceva cat se poate de autentic, o postura care merita savurata. Lasa prostiile si asuma-ti responsabilitatea pentru propria fericire.