Oftalmologia si dezvoltarea acesteia

Dezvoltarea in oftalmologie in ultimii 30 de ani poate fi descrisa ca fiind rapida si faptul ca lasa amprente uimitoare asupra omenirii. In anii 1980, s-au efectuat aproximativ 200.000 de operatiuni, acest numar s-a cvadruplat pana in prezent. In plus, tehnicile manuale din acea vreme s-au dezvoltat acum in procese complet diferite, dintre care unele fiind ghidate de imagistica – folosind tehnologia cu ultrasunete si asa-numitele lasere femtosecunde. Tipurile de biomateriale si implanturi s-au schimbat, de asemenea, dramatic. Pana acum 10-15 ani, era inca relativ normala implantarea unei lentile artificiale cu o singura viziune, astazi exista o mare latitudine de dezvoltare cu lentile artificiale care permit o multitudine de corectii.

Mai mult, modificari semnificative in chirurgia transplantului de cornee pot fi raportate ca etape. Pana acum zece ani, doar intreaga cornee a fost efectuata ca transplant complet. Astazi, straturile individuale pana la un strat unicelular (transplant de celule endoteliale) pot fi efectuate pe ochi. Primele abordari pentru cornee artificiale au fost initiate si in laboratoarele de cercetare si, in unele cazuri, si in studii clinice. In domeniul chirurgiei glaucomului, care a stagnat de foarte mult timp, in ultimii cinci ani au fost dezvoltate peste 15 noi proceduri chirurgicale si implanturi, care sunt acum sub termenul „chirurgie micro glaucom invaziva” (MIGS).

S-au facut progrese decisive in tratamentul asa-numitei degenerescente maculare legate de varsta prin administrarea de medicamente speciale umorului vitros. Desigur, ar trebui mentionat aici ca acest lucru are, de asemenea, un impact foarte semnificativ asupra sistemului de sanatate din cauza costului ridicat al acestor medicamente.

Este cu siguranta adevarat ca operatia de cataracta a atins un nivel ridicat de standardizare in zilele de astazi si trebuie considerata drept cea mai obisnuita operatie in domeniul medicinei. In lume sunt efectuate aproximativ 800.000 de operatii. Implantarea unei lentile artificiale este o rutina de aproximativ 20 de ani. Lentilele monofocale standard, numite lentile cu o singura viziune, sunt inca cele mai frecvente lentile utilizate de majoritatea pacientilor cu cataracta. Intre timp, insa, calitatea imaginii acestor lentile s-a imbunatatit semnificativ odata cu introducerea lentilelor asferice. Trebuie mentionat, totusi, ca aceste lentile asferice devin din ce in ce mai „inteligente”. Au existat, de asemenea, modificari semnificative in domeniul lentilelor multifocale in ultimii ani. „Lentilele trifocale” pot focaliza vederea in diferite zone. De asemenea, complicatiile cunoscute sunt importante inca din primele modele, cum ar fi un contrast slab si o sensibilitate mai mare la orbire, sa poata fi in mare masura atenuate sau chiar prevenite. Ultimul obstacol care trebuie depasit este dezvoltarea lentilelor acomodative. Acestea sunt lentile care se pot regla mai fluid la diferite distante, deoarece obiectivul natural se poate “strica” la o varsta frageda. Exista diverse concepte cum ca aici si acum exista deja cateva studii clinice in care este implicat si centrul de cercetare si care arata abordari noi si promitatoare. Ultimul obstacol care trebuie depasit este dezvoltarea lentilelor acomodative.

Cei de la oftalmologie Iasi, stiu foarte bine cat de importanti sunt ochii pentru perceptia tuturor asupra lumii. De aceea stau la dispozitie cu cea mai noua aparatura si cele mai mici preturi.