Probleme des intalnite la anvelope

Odata montate, in lipsa defectelor, anvelopele sunt deseori uitate pana in momentul inlocuirii lor, care apare de obicei cand banda de rulare este uzata. Totusi, pe durata de viata a anvelopei pot aparea evenimente care pot compromite siguranta la conducere intr-un mod mai mult sau mai putin grav. Din acest motiv, nu trebuie sa lasati niciodata garda jos si sa asigurati o examinare mai aprofundata la fiecare service sau la intoarcerea rotilor. Iata care sunt cele mai frecvente cazuri in care este cazul sa apelezi la ingrijirea unui specialist in anvelope de incredere.
Daunele. Anvelopele nu sunt complet imune la probleme. Periodic este indicat sa le inspectati pentru a afla daca exista taieturi si umflaturi (mai ales pe laterale) si sa verificati uzura neuniforma a benzii de rulare. Umflaturile, in special, sunt simptomul unei caderi a tesaturii interne care alcatuieste carcasa si constituie un serios sonerie de alarma care nu trebuie trecuta niciodata, cu adevarat, niciodata. In oras, pe cat posibil, ar trebui sa evitati parcarea urcand pe trotuare: daca chiar nu va puteti lipsi, incercati sa evitati pe cat posibil o abordare cu unghi ascutit. Roata trebuie abordata pana la margine pentru a fi depasita cu delicatete iar frecarea trebuie masurata cu aceeasi atentie, pentru a nu solicita prea mult anvelopa. In cazul unei intepaturi, pentru a nu deteriora carcasa, este intotdeauna indicat sa va opriti imediat sau, cel mult, sa parcurgeti doar cativa metri necesari pentru a ajunge intr-o pozitie sigura. Nu incercati sa conduceti cu roata pe sol (decat daca aveti cauciucuri runflat), deoarece o simpla intepare, care se poate repara cu cativa euro, s-ar putea transforma intr-o scurgere din cauza necesitatii schimbarii anvelopei deteriorate iremediabil.
Imbatranirea cauciucului. Uzura benzii de rulare este influentata de mai multi factori: stilul de conducere, traseele parcurse si presiunea de umflare. In ceea ce priveste vechimea anvelopelor, bunatatea unei huse depinde de modul in care a fost depozitata si de modul in care este utilizata, motiv pentru care nu se poate indica o data de expirare. In avantajul consumatorului, totusi, factorul siliciu joaca. Deoarece aceasta substanta este prezenta in grade diferite in anvelopele actuale, datorita acesteia produsul sufera mai putin de imbatranire decat cele din vechea generatie. Multi soferi se plang atunci cand cumpara anvelope cu o data (detectabila prin punct, codul de pe partea laterala a anvelopei care indica saptamana si anul de productie) care dateaza de acum mai bine de 12 luni: in realitate, numeroase teste au aratat ca , daca cauciucul a fost depozitat corect in depozitul sau, nu exista nicio scadere a performantei fata de un produs care a parasit fabrica cu cateva saptamani mai devreme. Cu toate acestea, capacele care au functionat de cel putin sase ani trebuie verificate de un expert.
Daca masina nu merge drept. Dupa achizitionarea unui set de anvelope noi, se poate intampla ca masina sa nu doreasca sa mearga drept. Fenomenul, care poate fi mai mult sau mai putin accentuat, uneori nu dispare nici dupa ce s-a verificat si reglat unghiurile caracteristice ale suspensiilor. In alte cazuri, pe volan apar vibratii, anterior absente. In primul caz, este necesar sa se distinga daca abaterea fata de cursa dreapta apare atunci cand motorul trage sau se elibereaza sau la turatie constanta. Primul simptom se poate datora unui organ de transmitere sau suspensie; al doilea, pe de alta parte, poate fi atribuit si noilor huse montate. O roata care se roteste sub sarcina genereaza, de fapt, o forta laterala, a carei directie (directie externa sau interna) depinde de directia de montare pe janta. Daca anvelopele sunt montate in asa fel incat sa echilibreze fortele laterale (pe perechi pe aceeasi axa), masina se deplaseaza drept. Daca, in schimb, forta dezvoltata de o anvelopa prevaleaza asupra celeilalte anvelope montate pe aceeasi axa (sau se adauga in aceeasi directie), masina va tinde sa se deplaseze intr-o parte. Daca se intampla acest lucru, este indicat sa contactati dealer-ul de anvelope care, in cazul in care nu poate interveni cu masurile corective de care dispune, va trebui sa solicite inlocuirea anvelopei (sau anvelopelor) constatate a fi defecte.
Vaneaza vinovatul. Vibratiile volanului pot fi cauzate de imbinarile semifabricatelor care alcatuiesc anvelopa, care creeaza denivelari in anvelopa si care pot aparea si sub forma de zgomot ciclic. In plus, la echilibrare pot aparea dificultati din cauza necesitatii de a folosi contragreutati intr-o masura mai mare decat cea obisnuita, semn al existentei unor probleme pe acoperis. De multe ori situatia se rezolva prin intoarcerea anvelopei pe janta la jumatate de tura. Dar daca acest lucru nu este suficient, sau daca cauciucul, desi este echilibrat atunci cand este testat de balansierul, tot genereaza vibratii.
Sursa articol: tractari auto. Citeste si Indice de viteza la anvelope.