Rolul auditului energetic industrial in eficientizarea intreprinderilor mijlocii si mari

audit energetic industrial

Un audit energetic industrial este o evaluare efectuata intr-o companie pentru a obtine date fiabile privind consumul energetic al acesteia si cheltuielile pe care le are. De asemenea, sunt identificati si descrisi factorii care influenteaza consumul de energie.

Dar cel mai important rol al unui audit energetic este ca pe baza rezultatelor obtinute in urma evaluarii intreprinderii sunt propuse masuri de economisire a energiei pentru a eficientiza intreprinderea, dar si pentru a reduce costurile lunare. Un audit energetic este realizat in mai multe etape, astfel:

Etapa de evaluare pre-diagnostic

In prima faza, auditorul energetic viziteza instalatiile companiei tale pentru a verifica la fata locului nivelul consumului de energie, precum curent electric, apa si gaze naturale. Pentru a facilita si accelera aceasta faza este recomandata desemnarea unui reprezentat al intreprinderii care sa insoteasca echipa firmei ce realizeaza auditul energetic industrial.

Etapa de masurare a si colectarea a datelor

In aceasta etapa, utilizand un echipament special, echipa de auditori va realiza si inregistra masuratori privind resursele energetice utilizate in timpul procesului de productie si distributie. Sunt masurate: consumul de apa rece si calda, consumul instalatiilor de iluminat, consumul utilajelor si asa mai departe.

audit energetic industrial

Etapa de analiza finala si intocmire a raportului tehnic

In utima etapa a realizarii auditului pentru intreprindere, informatiile colectate in cea de-al doilea stadiul al analizei sunt studiate si interpretate, iar pe baza rezultatelor este intocmit un raport tehnic in care este realizata o prezentare a consumului curent de energie si, de asemenea, sunt oferite o serie de propuneri pentru a reduce si a eficientiza, acolo unde este cazul, intreprinderea.

Pentru un raport tehnic cat mai exact este important sa furnizezi auditorului toate informatiile pe care acesta le solicita. Scopul lor este de a cunoaste in detaliu situatia reala a consumului energetic al companiei tale, iar intrebarile acestora nu trebuie interpretate ca fiind o critica a sistemelor organizatorice ale afacerii.

Cu cat descrierea este mai exacta, cu atat vei economisi mai multa energie, ceea ce se va reflecta si in bugetul firmei. Economisind energie, nu numai ca vei eficientiza compania, dar vei contribui si la imbunatatirea conditiilor de mediu prin reducerea poluarii cauzate de activitatea industriala si consumul ineficient de energie.

Auditul energetic industrial este obligatoriul conform Legii nr. 121/01.08.2014, articolul 9, alin. 5. pentru intreprinderile mari si mijlocii ce inregistreaza anual un consum mai mare de 1000 de tone echivalent petrol. De asemenea, acesta trebuie repetat odata la patru ani  de catre personalul calificat al unei firme specializate in audituri energetice.

Scopul unui astfel de audit este de a ajuta firmele sa isi cunoasca situatia energetica si sa se modernizeze astfel incat sa sustina eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon si de economisire a resurselor energetice.

Industriile sunt responsabile pentru cea mai mare parte a consumului total de energie la al lumii. Daca vrei sa cunosti cu exactitate performanta energetica a instalatiilor intreprinderii tale, a cladirii si vehiculelor, precum a proceselor logistice, apeleaza la un auditor energetic acreditat.

Cu peste 10 ani de experienta in realizarea auditurilor profesionale, Elsaco Esco, auditor acreditat, ofera servicii complete profesionale de analiza a consumului energetic si intocmire a raportului tehnic energetic. Alege sa fii eficient alaturi de Elsaco Esco!