Scaunul cu rotile: cum să îl alegi corect pentru nevoile tale

Scaunul cu rotile are un rol deosebit de important pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, ce întâmpină dificultăți în a se deplasa pe cont propriu. Acest dispozitiv medical ajută oamenii să-și recapete independența, contribuind semnificativ la obținerea unui stil de viață cât mai apropiat de normal.

 

Scaunul cu rotile are un rol deosebit de important pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, ce întâmpină dificultăți în a se deplasa pe cont propriu. Acest dispozitiv medical ajută oamenii să-și recapete independența, contribuind semnificativ la obținerea unui stil de viață cât mai apropiat de normal.

Denumite și fotolii rulante, scaunele cu rotile pot fi de două tipuri: manuale sau electrice, cu motor. Cele manuale sunt ideale pentru deplasarea în interiorul casei sau în proximitatea domiciliului, în timp ce modelele electrice pot fi utilizate pe distanțe mai mari, fiind acționate de un motor și controlate cu ajutorul unui joystick. De altfel, există și scaune cu rotile pliabile – care pot fi cu ușurință depozitate sau transportate în portbagajul mașinii.

Din punct de vedere al structurii, fotoliile rulante sunt realizate din materiale solide, rezistente atât la greutate cât și la coroziune. De regulă, cadrul căruciorului și scheletul metalic sunt fabricate din oțel sau aluminiu.

Ce aspecte trebuie să iei în considerare când alegi un scaun cu rotile?

Fotoliile rulante pot avea multe caracteristici diferite, așadar vă trebui să decizi care sunt cele mai importante pentru utilizator.

Primul considerent pe care trebuie să-l iei în calcul înainte de a achiziționa un fotoliu rulant adecvat este utilitatea acestuia. Trebuie să stabilești mai întâi dacă pentru nevoile utilizatorului e mai potrivit un scaun cu rotile manual sau unul electric.

Astfel, dacă cel care va folosi fotoliul rulant și-ar dori să se poată propulsa de unul singur și are capacitatea de a face acest lucru în siguranță, atunci un scaun cu rotile cu roți mari în spate, care să fie accesibile utilizatorului este alegerea ideală. Majoritatea scaunelor cu rotile tradiționale au și mânere în spatele scaunului, astfel încât să poată fi împinse de un îngrijitor, după cum este necesar.

Atașament:

Sursa: https://e-motion.ro/fotoliu-rulant-gm-4200-46/

În cazul persoanelor care nu se pot propulsa în siguranță într-un scaun cu rotile, soluția ideala este fotoliul rulant electric, care oferă un confort extraordinar.
După ce ai decis ce tip de scaun vrei să achiziționezi, va trebui să te gândești la dimensiunea acestuia. Vei vrea ca scaunul să fie suficient de larg și adânc pentru că utilizatorul să se simtă confortabil și să poată intra și ieși cu ușurință din el. Ca o regulă generală, scaunul trebuie să fie între 2 și 4 cm mai lat decât șoldurile ocupantului.

Atașament:

Sursa: https://e-motion.ro/fotoliu-rulant-electric/

De asemenea, scaunul cu rotile trebuie să fie suficient de puternic pentru a susține greutatea utilizatorului. Pentru persoanele care au nevoi speciale din cauza obezității sau dimensiunii mari a corpului, scaunele cu rotile bariatrice oferă o rezistență suplimentară. Fie că urmărești să achiziționezi un model tradițional sau unul bariatric, ai grijă să nu cumperi unul care să fie prea mare. Cu cât scaunul cu rotile e mai compact, cu atât va fi mai ușor de direcționat prin locuri aglomerate și va încăpea cu ușurință prin uși.

De altfel, scaunele cu rotile pot avea cadre drepte, cadre inclinabile pentru persoanele care au nevoie să se întindă și cadre pliabile care facilitează foarte mult călătoritul, fiind ușor de transportat.

Mai mult de atât, modelele de scaune diferă și în ceea ce privește tipurile de roți. Unele modele au roți care permit circulația pe toate tipurile de teren, în timp ce altele sunt destinate exclusiv utilizării în interior și pe suprafețe pavate, precum trotuare și alei.

În plus, e necesar să examinezi stilul și forma suporturilor pentru picioare, a cotierelor și a scaunului.

Înainte de a te decide asupra modelului, te sfătuim să discuți mai întâi cu medicul pentru a afla ce caracteristici ar fi cele mai potrivite în funcție de nevoi.

Dacă ești în căutarea unui fotoliu rulant, ai posibilitatea de a achiziționa un scaun cu rotile de la e-motion, dintr-o varietate mare de modele: manuale, pliabile sau electrice.