Când este indicat să mergem cu copilul la stomatolog

Dentocare

Dacă copilul se dezvoltă corect, cel mai bine este să mergi la ortodont de la 3,5 ani până la 6 ani, când creșterea dinților temporari se oprește. Medicul va determina dacă există defecte în formarea maxilarului. În funcție de tipul defectului, poate începe imediat corectarea sau se poate programa următoarea vizită peste un an, doi, sau după înlocuirea dinților temporari. Instalarea aparatelor dentare se amână până la apariția dinților permanenți (12-14 ani).

Clinica stomatologică Dento Care poate oferi pentru copii un aparat dentar preț de ofertă, însă momentul optim pentru începerea tratamentului ortodontic este determinat individual pentru fiecare pacient de către un medic stomatolog.

Vârsta ideală pentru aparate dentare

În majoritatea cazurilor, vârsta ideală pentru instalarea unui aparat dentar este de 10-12 ani. Pentru că, acesta este momentul creșterii active a copilului, etapa finală a formării mușcăturii, în care intervenția medicală dă cel mai rapid și favorabil efect. Cu toate acestea, există situații în care tratamentul ortodontic trebuie început la o vârstă mai fragedă, imediat după depistarea unei probleme și, uneori, dimpotrivă, este mai bine să amâni intervenția până la finalizarea creșterii pacientului, adică, până la 17-18 ani.

La alegerea momentului de începere a tratamentului se iau în considerare tipul de anomalie dentoalveolară (adică tipul mușcăturii), severitatea acesteia, starea smalțului dentar, nivelul de igienă orală, dezvoltarea generală/fizică a copilului, dorinţa sau nedorinţa lui de a purta un aparat dentar şi multe altele. Este indicat să mergi cu copilul la medicul stomatolog pentru prima dată, la vârsta de 3-4 ani, când mușcătura de lapte este complet formată. Medicul va stabili dacă există sau nu probleme, va explica când și de ce trebuie abordate și va recomanda un aparat dentar preț avantajos.

Perioade principale pentru tratamentul ortodontic

Așa-numitul tratament ortodontic precoce – corespunde vârstei copilului de 5-10 ani, când pot fi utilizate diferite modele de aparate dentare detașabile, aparate dentare elastice moderne, în cazuri excepționale- sisteme de proteze parțiale. În această perioadă, sunt eficiente măsurile terapeutice și preventive non-aparate, cum ar fi:

  • miogimnastică – programe speciale de exerciții pentru normalizarea funcției mușchilor limbii, buzelor, obrajilor;
  • intervenții chirurgicale – îndepărtarea secvențială a dinților de lapte pentru a crea un loc în arcada dentară, frenul plastic al limbii, buzelor;
  • masajul dinților în timpul erupției lor, pentru a corecta direcția de creștere;
  • şlefuirea selectivă a dinţilor de lapte.

De ce sunt necesare măsuri terapeutice?

Implementarea corectă a unor astfel de activități ajută la normalizarea totală sau parțială a mușcăturii și crearea unor condiții mai favorabile pentru formarea în continuare a mușcăturii și creșterea maxilarelor copilului. Cu toate acestea, în ciuda prezenței unor avantaje incontestabile, tratamentul precoce nu exclude sau înlocuiește tratamentul ortodontic în adolescență, ci este doar o etapă pregătitoare, care ajută la reducerea timpului de tratament și la reducerea volumului de intervenție la o vârstă mai înaintată. De asemenea, trebuie amintit că, indiferent de vârsta la care a început tratamentul, acesta poate fi considerat complet, doar cu erupția completă a dinților permanenți – până la vârsta de 14-15 ani. Adică tratamentul poate dura de la 5-6 ani până la 14-15, iar o astfel de creștere a duratei purtării diferitelor aparate dentare poate avea anumite consecințe negative pentru copil. Prin urmare, tratamentul precoce trebuie început numai dacă există motive întemeiate.