Cum poti alege corect tipul de cafea potrivit pentru tine?

Indiferent de tipul de cafea pe care il cumperi, daca este cafeaua Bazzara sau alt brand cunoscut, trebuie sa stii cum sa alegi tipul corect de cafea pentru tine astfel incat aroma sa fie cea pe care o astepti. Bazzara de exemplu are cafea din toate categoriile si chiar daca este unul dintre cele mai mari branduri de cafea, va trebui sa selectezi aroma potrivita pentru tine, deoarece toate celelalte este posibil sa nu iti placa. Iata mai multe informatii care sa te ajute.

Nou in cafea de specialitate? Te intrebi de ce nu poti obtine acasa calitatea cafelei pe care ti-o doresti? Stiai ca alegerea bobului potrivit este la fel de importanta ca si echipamentul potrivit si antrenamentul pentru obtinerea unei cafele grozave?

Este adevarat, cafeaua este o chestiune de gust, dar exista cateva indrumari de urmat daca vrei sa produci cele mai bune arome din echipamentul nou achizitionat.

Data de prajire

Ti-ai cumparat vreodata boabele de la Supermarket si nu ai gasit data la care a fost prajita pe punga? S-ar putea sa fi vazut o data de expirare, dar iata un aspect important:

Cafeaua nu are o data de expirare

Este un produs alimentar extrem de perisabil, isi schimba chimia ca reactie la oxigen, umiditate si caldura. In acest proces, imbatraneste si devine invechita. Cafeaua ne permite sa extragem uleiuri aromatice, zaharuri si solubile din ea doar cand este proaspata. Cel mai bine este sa consumati boabele in cel mult 3 saptamani de la data prajirii. Majoritatea cafelei de la supermarket nu are data de prajire pe punga, deoarece uneori a fost prajita cu saptamani inainte de a fi ambalata, expediata si asezata pe raft. Acesta este cel mai important criteriu in luarea deciziilor. De fapt, indiferent de marca, tipul de cafea sau forma pungii, daca cafeaua a fost prajita cu peste 3 saptamani in urma, este putin probabil sa mai ai la fel de multe arome.

Arabica vs. Robusta

Poate ai auzit despre Arabica si Robusta. Exista peste 100 de specii de cafea, insa cele doua sunt principale si sunt produse si vandute pe scara larga: ​​Coffea Arabica si Coffea Canephora (cunoscuta si ca Coffea Robusta). Arabica reprezinta 75% din productia mondiala totala. De obicei creste la mare altitudine, prezinta o cupa delicata si este mult mai predispusa la boli. Robusta pe de alta parte, este o cafea mai tare, rezistenta la daunatori, creste la altitudine joasa, are mai multa cofeina decat Arabica, prezinta un corp mai mare, crema densa si lipsita de complexitate si rafinament.

Multe companii de cafea din strainatate care isi exporta cafeaua in intreaga lume, inclusiv in Australia, folosesc un procent semnificativ de Robusta in amestecurile lor pentru a-i prelungi perioada de valabilitate si pentru a-i face pe consumatori multumiti de grosimea cremei pe care o produce. Din pacate, deseori, este in detrimentul complexitatii si dinamismului din ceasca. De aceea, majoritatea prajitorilor de specialitate fac reclama la boabe 100% Arabica pentru a indica faptul ca o cafea este mai rafinata. Cu tehnologia moderna, unii cultivatori de Robusta incep sa produca boabe de calitate superioara.