Cartile pentru copii – elemente esentiale pentru o dezvoltare armonioasa si o imaginatie fara limite

48550355 - happy child little girl with glasses reading a books

In era tehnologiei, Internetul joaca un rol foarte important in procesul de invatare, dezvoltare, creatie si divertisment, motiv pentru care este putin complicat sa ii distragem pe cei mici de la tot ceea ce poate oferi acesta, insa nu este imposibil! Jucariile si jocurile de altfel se numara printre preferatele lor, activitati care de altfel le ocupa foarte mult timp si pe care le practica inca din primele luni de viata, la gradinita, scoala, la locul de joaca, la intalnirile de joaca etc..Cu toate acestea, unele dintre cele mai importante elemente care ar trebui sa se regaseasca in rutina zilnica a fiecarui  copil ar trebui sa fie cartile, cu care este bine sa “se joace” si sa le rasfoiasca de mici. Diversitatea cartilor este extrem de mare si nu este deloc greu sa le facem cunostinta micutilor cu ele, indiferent de varsta lor. Fie ca vorbim despre cartile pentru bebelusi, cu elemente senzoriale, cu sunete si melodii, despre cele pentru toddleri, cu primele cuvinte si mici activitati de invatare, sau despre cele potrivite copiilor mai mari, cu atcivitati diverse, cu povesti, aventuri, sau chiar si carti care indeamna la procesul de creatie, carti care ii ajuta pe cei mici sa isi creeze propriile povesti interesante si originale.

Insuflarea indragirii cartilor vine din partea parintilor, a educatorilor si profesorilor, si odata stabilit acest process, copii vor avea numai de castigat! Sesiunile de citit reprezinta unele dintre cele mai utile activitati pe care le poate avea un copil, deoarece acestea nu numai ca ajuta la o dezvoltare armonioasa, un limbaj complex si diversificat, ci ajuta totodata si la dezvoltarea imaginatiei, a gandirii si a memorarii. Foarte multi copii care iubesc sa citeasca, iubesc sa si creeze, sa inventeze povesti proprii, originale , cu personaje care mai de mai interesante si cu un fir narativ captivant. Pentru astfel de procese creative, in categoriile de carti pentru copii se regasesc anumite carti indrumar care ajuta la scrierea creativa, care ofera idei si sfaturi utile pentru un rezultat final cat mai reusit. Inclanatia catre astfel de procese creative este fara indoiala de admirat si sustinut, atat de catre parinti, cat si de cadrele didactice, iar astfel de activitati se regasesc in foarte multe institutii de invatamant, activitati care dau nastere unor concursuri la care tot mai multi copii isi prezinta creatiile originale si primesc recunoastere importanta pebntru efortul lor.

Procesul de creatie presupune mult mai mult decat punerea pe hartie a unor idei si schite, si pentru ca totul sa mearga struna, cei mici au nevoie de inca cateva elemente esentiale de papetarie care sa ii ajute in aceasta activitate si anume: cateva caiete cu spirala, un  caiet mecanic in care isi poate organiza ceea ce scrie, cuburi de hartie colorata tip notes pe care isi poate nota mici adaugiri, pixuri si creioane clasice si colorate cat si anumite elemente de organizare pentru birou precum un suport pentru instrumentele de scris, un suport pentru articolele de birou, suport cu sertare etc. Toate aceste elemente sunt foarte importante pentru procesul de creatie, un spatiu de lucru ordonat, cu toate elementele necesare vor facilita foarte mult aceasta activitate si cu siguranta vor adduce un aport semnificativ in rezultatul final.

Asadar, dragostea pentru carti pleaca de acasa, iar inclinatia pentru creativitate este una dintre cele mai frumoase si mai importante activitati pe care este bine sa o sustinem, sa o fructificam. O activitate care ajuta la o dezvoltare armonioasa pe mai multe planuri si totodata o activitate creaativa si recreativa!