Ce cuprinde un kit de distributie si cand ar trebui schimbat?
Efectuarea reviziilor auto periodice ajuta la identificarea unor probleme si defectiuni ale componentelor masinii inca din faze incipiente, ceea ce permite o reparare usoara si rapida, care nu va avea costuri foarte mari.
In cadrul unei astfel de revizii trebuie sa se verifice intregul autovehicul, dar in special sistemele esentiale, cum ar fi cel de franare, de directie sau chiar sistemul de distributie, deoarece acesta are rolul de a controla si sincroniza toate componentele motorului, astfel incat intregul ansamblu al motorului sa functioneze corect si la performantele specificate. Drept urmare, sistemul de distributie este unul foarte important pentru functionarea intregii masini.
Care sunt componentele unui kit de distributie?
Sistemul de distributie este realizat din mai multe componente, astfel ca sansele ca una dintre ele sa se defecteze la un moment dat sunt ridicate, atat ca urmare a unei utilizari incorecte si o intretinere necorespunzatoare, cat si din cauza uzurii si imbatranirii.
In general, un astfel de sistem este format din curea de distributie, rola de ghidare si rola intinzatoare. La unele modele de autoturisme insa, cum este si in cazul masinilor Opel Insignia, de exemplu, din acesta ansamblu mai face parte si pompa de apa. Aceasta are rolul de a mentine in miscare lichidul de racire al motorului.
In astfel de situatii, pompa de apa este actionata de cureaua de distributie, astfel ca in momentul in care una dintre ele este deteriorata se recomanda inlocuirea amandurora, pentru a preveni posibilitatea ca, in scurt timp, sa se strice si cealalta componenta. Prin urmare, in momentul in care sistemul nu mai functioneaza corect si eficient, soferii pot fi nevoiti sa inlocuiasca intregul kit distributie cu pompa de apa la Opel Insignia.
Cand trebuie schimbat kitul de distributie si de ce?
De obicei, se recomanda ca distributia unei masini sa se inlocuiasca dupa 60.000 sau 80.000 km. Cu toate acestea, intre timp, exista posibilitatea ca una dintre componentele kitului de distributie sa cedeze mult mai repede, caz in care acesta poate fi inlocuit, fara a fi nevoie sa se schimbe intregul kit.
Una dintre componentele cele mai predispuse la uzura si deteriorare este cureaua de distributie. Desi poate fi schimbata numai componenta defecta, in unele cazuri se recomanda schimbarea si a celorlalte componente pe care le actioneaza, cum ar fi pompa de apa.
Totusi, inlocuirea intregului kit de distributie se recomanda in doua situatii, fie cand s-au depasit 60.000 km parcursi, deci durata de viata a acestuia a fost depasita, fie in momentul in care s-a achizitionat o masina second-hand, a carei distributie nu a fost inlocuita niciodata. Astfel se va putea garanta siguranta soferului si pasagerilor masinii.
Toate acestea sunt insa valabile pentru o distributie clasica, cu curea de distributie, deoarece unele modele de autovehicule au distributia pe lant, mult mai rezistenta si care poate fi folosita chiar fara a fi nevoie sa fie schimbata. Se recomanda totusi, chiar si pentru distributia pe lant, sa se schimbe la 180.000-210.000 km parcursi.