Cum alegem rulmentul potrivit

Exista multe tipuri diferite de rulmenti disponibile astazi, cu foarte putine informatii despre diferente dintre ele. Alegerea rulmentului potrivit depinde de mai multe aspecte importante.

In primul rand, trebuie sa stiti ca majoritatea rulmentilor cu un element de rulare se impart in doua grupuri mari. In cadrul acestor grupuri, exista subcategorii de rulmenti care au caracteristici unice sau modele optimizate pentru a imbunatati performanta.

Gasiti sarcina rulmentului si capacitatea de incarcare

Sarcinile din rulment sunt, in general, definite ca forta de reactie pe care o componenta o exercita asupra unui rulment atunci cand este utilizata.

Atunci cand alegeti rulmentul potrivit pentru aplicatie, mai intai ar trebui sa gasiti capacitatea de incarcare a rulmentului. Capacitatea de incarcare este cantitatea de sarcina pe care o poate suporta un rulment si este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand alegeti un rulment.

Sarcinile rulmentului pot fi fie axiale (de tractiune), radiale sau o combinatie.

O sarcina axiala (sau axiala) este atunci cand forta este paralela cu axa arborelui.

O sarcina radiala la rulment este atunci cand forta este perpendiculara pe arbore. Atunci o sarcina combinata a rulmentului este atunci cand fortele paralele si perpendiculare produc o forta unghiulara in raport cu arborele.

Cum distribuie rulmentii cu bile sarcinile

Rulmentii cu bile sunt proiectati cu bile sferice si pot distribui sarcinile pe o suprafata de dimensiuni medii. Acestea tind sa functioneze mai bine pentru incarcaturile de dimensiuni mici pana la mijlocii, imprastiind incarcaturile printr-un singur punct de contact.

  • Incarcari radiale (perpendiculare pe arbore) si usoare: alegeti rulmenti radiali cu bile (cunoscuti si sub denumirea de rulmenti adanci cu bile). Rulmentii radiali sunt unele dintre cele mai comune tipuri de rulmenti de pe piata.
  • Sarcini axiale (de tractiune) (paralel cu arborele): alegeti rulmenti axiali cu bile
  • Sarcini combinate, atat radiale, cat si axiale: alegeti un rulment cu contact unghiular. Bilele intra in contact cu calea de rulare intr-un unghi care suporta mai bine sarcinile combinate.

Rulmenti cu role si sarcina rulmentului

Rulmentii cu role sunt proiectati cu role cilindrice care pot distribui sarcinile pe o suprafata mai mare decat rulmentii cu bile. Acestea tind sa functioneze mai bine pentru aplicatii cu sarcini grele.

  • Sarcini radiale (perpendiculare pe arbore): alegeti rulmenti standard cu role cilindrice
  • Sarcini axiale (axiale) (paralele cu arborele): alegeti rulmenti axiali cilindrici
  • Sarcini combinate, atat radiale, cat si axiale: alegeti un rulment cu role conice

Viteza de rotatie a aplicatiei este urmatorul factor de care trebuie sa luati in considerare atunci cand alegeti un rulment.

Daca aplicatia dumneavoastra va functiona la viteze mari de rotatie, atunci rulmentii cu bile sunt de obicei alegerea preferata. Acestia functioneaza mai bine la viteze mai mari si ofera o gama de viteza mai mare decat rulmentii cu role.

Un motiv este ca contactul dintre elementul de rulare si caile de rulare intr-un rulment cu bile este un punct in loc de o linie de contact, ca in rulmentii cu role. Deoarece elementele de rulare se preseaza in calea de rulare in timp ce se rostogolesc pe suprafata, exista mult mai putina deformare a suprafetei in sarcinile punctiforme ale rulmentilor cu bile.

Un alt motiv pentru care un rulment cu bile este mai bun pentru aplicatiile de mare viteza este din cauza fortelor centrifuge. Forta centrifuga este definita ca o forta care impinge spre exterior un corp care se misca in jurul unui centru si ia nastere din inertia corpului.

Forta centrifuga este principalul factor de limitare a vitezei rulmentului, deoarece se transforma in sarcini radiale si axiale asupra unui rulment. Deoarece rulmentii cu role au o masa mai mare decat un rulment cu bile, rulmentul cu role va produce o forta centrifuga mai mare decat un rulment cu bile de aceeasi dimensiune.