Pasi de urmat in caz de constatare OMNIASIG – CASCO si RCA

In functie de tipul de polita de asigurare pe care il detii si de tipul de accident in care ai fost implicat, procesul de constatare OMNIASIG  este diferit.

Daca esti sofer incepator, atunci este posibil sa nu stii toate particularitatile acestui proces ori ale diferitelor polite de  asigurare. Asadar, in cele ce urmeaza, vei afla mai multe despre pasii pe care trebuie sa ii urmezi atat pentru o constatare CASCO, precum si pentru una RCA.

Constatare OMNIASIG CASCO

Dupa cum poate stii deja, polita de asigurare de tip CASCO este cea în baza căreia va fi efectuată despăgubirea atunci cand masina ta are de suferit. E vorba de situatii precum furturile, actele de vandalism, accidentele cauzate din vina ta si efectele fenomenelor naturale, conform condițiilor de asigurare aplicabile. Pe scurt, CASCO este o asigurare facuta de tine, pentru tine.

Pentru a completa cu succes procesul de constatare daune CASCO, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  • Notificarea si deschiderea dosarului de dauna – pentru acest pas, te poti baza pe un centru de asistenta autorizat OMNIASIG, precum Claim Expert. Chiar daca este un pas simplu, trebuie sa tii minte ca trebuie facut in termen de 5 zile lucratoare de la producerea accidentului in cazul politelor RCA, si in maximum 48 de ore in cazul politelor CASCO.
  • Pentru constatarea avariilor produse trebuie sa aduni toate documentele necesare pentru o constatare OMNIASIG, precum cartea ta de identitate, permisul de conducere, formularul de constatare amiabila (daca este cazul) si alte documente, in functie de situatie.
  • In cazul actelor de vandalism sau furt, trebuie sa prezinti si o adeverinta de la Politie prin care este confirmata comiterea unei astfel de fapte.

Constatare OMNIASIG RCA

Primii pasi sunt aproape identici. Vei incepe cu notificarea daunei si apoi intri in procesul de constatare a acesteia impreuna cu centrul de asistenta ales de tine. Totusi, in cazul politei RCA, vei avea nevoie neaparat de formularul de constatare amiabila. Polita de asigurare RCA aferenta masinii care a cauzat accidentul va despagubi prejudiciile suferite de partile prejudiciate in cazul unui accident rutier.

Daca cei doi soferi implicati in accident nu ajung la un acord amiabil, atunci acestia trebuie sa se deplaseze la sectia de politie pentru a raporta accidentul – caz in care procesul de constatare OMNIASIG este amanat pana la eliberarea unui proces-verbal din partea Poliției privind stabilirea vinovăției.

In cazul in accident sunt implicate mai multe masini sau sunt avariate alte bunuri (stalpi/ case/ garduri/ masini parcate), ori daca accidentul s-a soldat cu vatamarea persoanelor aflate in masini, atunci este obligatoriu sa fie solicitata prezenta Politiei si a echipajelor de interventie .

Apoi, trebuie sa decizi asupra modului in care vrei sa-ti repari masina. Poti face acest lucru intr-un service auto autorizat ales de tine, sau in regie proprie. In cel de-al doilea caz, va trebui sa completezi un formular specific.

 

Concluzie

Chiar daca te consideri un sofer exemplar si nu crezi ca vei fi implicat vreodata intr-un accident, trebuie sa ai in vedere ca nu esti singurul participant la trafic. Un accident se poate intampla oricand, indiferent de circumstante.

Tocmai de aceea sunt recomandate politele de asigurare CASCO ce acopera cat mai multe situatii, alaturi de asigurarea obligatorie RCA. Pentru a te bucura de beneficii in plus, colaborarile cu centre de asistenta autorizate, precum ClaimExpert.ro, trebuie luate in considerare de asemenea. Aceste centre iti pun la dispozitie cateva servicii aditionale care te pot ajuta la nevoie.