ANVELOPE Noi sau Reșapate – Cum facem Alegerea optimă?

Anvelopele reșapate au o reputație negativă, fiind raportate cazuri în care se blamează rezistența acestora în situații limită. Cu toate aceste aspecte, este întotdeauna vina anvelopei reșapate în sine sau există și alte elemente la mijloc?

Ce este mai exact o anvelopă reșapată?

În mod simplu, o anvelopă reșapată este o anvelopă auto care are o bandă de rulare nouă pusă în jurul unei carcase folosite anterior. Asemuiți-o, într-o variantă simplificată, cu un pantof care este încă în stare excelentă, dar care necesită doar o talpă de înlocuire.

Siguranță

Este posibil ca, în trecut, cauciucurile retușate să fi fost instabile și periculoase, în special la viteze mari. Pe de altă parte, benzile mari de cauciuc lăsate pe autostrăzi și drumuri sunt, în mod frecvent, rezultatul abuzului asupra anvelopelor sau al lipsei de întreținere atât la anvelopele noi, cât și la cele reșapate.

Alegerea unui nou set de anvelope de vară ieftine și bune poate părea una dificilă, insă, în realitate, este vorba de priorități. Iată beneficiile și dezavantajele dintre anvelopele reșapate si cele noi:

Beneficii

1) reducerea costurilor

 1. a) Durata de viață a unei anvelope reșapate este între 50 % și 90 % din cea a unei anvelope noi, în timp ce costul reșapării reprezintă între 50 % și 40 % din costul unei anvelope noi.
 2. b) În comparație cu costul de fabricare a unei anvelope noi, prețurile materialelor sunt cu aproximativ 20 % mai mici.
 3. c) Anvelopele comerciale, în special cele utilizate pe camioane, au o durată de viață îndelungată și pot fi reșapate de două sau trei ori, ceea ce reduce considerabil costurile de întreținere.

2) Prietenos cu mediul înconjurător

 1. a) Se reduc șansele de supraîncărcare în depozitele de deșeuri deja suprasolicitate.
 2. b) Se eliberează mai puține substanțe chimice în mediul înconjurător.
 3. c) Se reduc emisiile de dioxid de carbon din cauza gazelor cu efect de seră.
 4. d) Este posibilă reciclarea benzii de rulare vechi pentru a crea alte produse valoroase.

3) Conservarea resurselor

 1. a) Cauciucul este conservat.
 2. b) Se conservă energia prin utilizarea a doar aproximativ 20% din energia necesară pentru a-l produce.

Dezavantaje

 1. a) Reșaparea mai ieftină poate cauza probleme precum zgomotul anvelopei și o durată de viață mai scurtă.
 2. b) Pentru o întreținere adecvată, sunt necesare inspecții regulate ale presiunii în pneuri și ale adâncimii benzii de rulare.

Anvelopele reșapate pot trece prin procesul de reșapare de mai multe ori și să funcționeze în continuare fără cusur, datorită îmbunătățirilor semnificative în tehnologiile de fabricare a anvelopelor, carcaselor mai rezistente și compozițiilor de cauciuc de înaltă calitate.

Anvelopele reșapate de bună calitate, cum ar fi anvelopele de pe site-ul Vadrexim.ro, sunt rentabile, ecologice și funcționează la fel de bine ca și anvelopele noi.