Care este rolul echipamentelor de protectie si de ce se impune purtarea acestora in anumite medii de lucru?

Traim intr-o lume in care tehnologiile din toate mediile de activitate evolueaza intr-un ritm destul de alert, aducand cu ele eficienta si un grad de siguranta mai ridicat. Acest lucru insa nu este suficient pentru a inlatura complet riscul producerii unor accidente. Spre exemplu, muncitorii de pe santiere sau cei din industria grea, sunt supusi in mod constant unor riscuri majore, motiv pentru care personalul din cadrul acestor companii este nevoit sa poarte echipament de protectie adecvat. In cazul multor medii de activitate, riscurile nu pot fi inlaturate complet, de aceea purtarea echipamentului de protectie devine nu doar o responsabilitate, insa o decizie ce poate face diferenta dintre viata si moarte.
Lucrurile insa au evoluat destul de mult si in ceea ce priveste echipamentele de protectie. Mai precis, producatorii de renume din intreaga lume, vin in intampinarea companiilor a caror activitate implica riscuri pentru angajati, cu echipamente de protectie exceptionale. Ce inseamna acest lucru? Mai multa siguranta si mai mult confort pentru angajati. Iata asadar cateva lucruri interesante de stiut despre echipamentele de protectie si rolul lor.
Necesitatea echipamentului de protectie se regaseste intr-o varietate de domenii
Nu de putine ori traim cu impresia ca echipamentele de protectie sunt menite a fi purtate doar de catre muncitorii de pe santier sau de catre cei din industria grea. In realitate, echipamentele de protectie trebuie purtate cu reguaritate si de catre personalul ce activeaza in sfera spalatoriilor auto, vulcanizarilor sau a unor fabrici unde exista riscul accidentarilor. Desigur, echipamentele de protectie nu sunt standard pentru orice mediu de activitate unde exista riscuri, ci acesta difera, in functie de riscurile ce trebuie inlarate.
Echipamentele de protectie pot inalatura o multime de riscuri
Echipamentele de protectie trebuie alese de catre administratorii companiilor numai n functie de riscurile prezente la locul de munca. Acesta reprezinta de facto principalul criteriu de selectie al echipamentelor de protectie, insa nu este de neglijat nici calitatea acestora, detaliu ce poate face o diferenta uriasa in caz de pericol. Echipamentele de protectie pot reduce riscul accidentarilor prin stropire cu substante periculoase, caderilor de obiecte de la inaltime, temperaturi extreme etc. In fond acestea reprezinta unica “bariera”dintre personalul angajat si accidentele fatale.
Ce presupune un echipament de protectie bun?
Un echipament de protectie bun trebuie sa ideplineasca o serie de conditii esentiale, de aceea alegerea celor potrivite pentru angajati este uneori un proces ce necesita o evaluare minutioasa a factorilor de risc prezenti la locul de munca. Dincolo de acest detaliu, un echipament de protectie adecvat trebuie sa indeplineasca si o serie de alte conditii: sa corespunda in totalitate mediului de munca, sa corespunda perfect riscurilor prezente in mediul respectiv de activitate, fara a deveni el inusi o parte din risc, dar si sa se potriveasca perfect persoanei ce urmeaza sa il poarte. Trebuie tinut cont de faptul ca nepurtarea echipamentului de protectie nu implica doar riscul ridicat al producerii unor accidente, ci poate atrage si amenzi usturatoare in situatia in care organele abilitate depisteaza lipsa acestuia.