Ce avantaje are cafeaua proaspat prajita?

In zilele noastre, majoritatea oamenilor beau cafea, fie acasa, fie la serviciu. In ultimii ani, din ce in ce mai multi consumatori de cafea acorda importanta calitatii cafelei, fie ca este vorba despre profilul de aroma, metoda de preparare sau metoda de prajire. Daca va intereseaza cafeaua, cu siguranta ati auzit de prajirea artizanala. Cafelele prajite artizanal revin la moda. Acestea au multe calitati in comparatie cu cafelele prajite artizanal pe care le puteti gasi in supermarketuri.  In acest articol, vom incepe prin a reaminti ce este prajirea artizanala si cum difera de cea industriala. Apoi vom enumera avantajele si dezavantajele oferite de produsele incluse in gama cafea proaspat prajita.

Ce este o prajire artizanala a cafelei? In Belgia, multi mestesugari practica prajirea lenta artizanala, dar ce este aceasta cu adevarat?

Prajirea cafelei

In primul rand, este important sa ne amintim principiul de prajire in general. Prajirea este actiunea de a incalzi boabele de cafea verde pentru a le transforma in boabe de cafea prajite si a le dezvalui astfel aromele.

Prajire artizanala a boabelor de cafea

Prajirea lenta sau prajirea artizanala este tehnica folosita de prajitorul artizanal. Prajitorul foloseste o masina numita speciala. In acest aparat, boabele de cafea verde sunt plasate intr-un cilindru orizontal (numit tambur) care se roteste pentru a amesteca cafeaua pe parcursul procesului de prajire si pentru a garanta astfel o prajire uniforma.

Procesul de prajire lenta dureaza intre 10 si 20 de minute, timp in care boabele de cafea sunt incalzite treptat pana la o temperatura cuprinsa intre 190 si 240°. Dupa ce prajirea este completa, boabele sunt rapid amestecate si racite cu aer fortat in racitor pentru a opri prajirea.

Diferenta fata de prajirea industriala

Prajirea industriala, spre deosebire de metoda artizanala, este mai rapida, deoarece boabele sunt incalzite timp de mai putin de 10 minute la o temperatura de peste 400°. Aceasta metoda are ca rezultat o cafea de calitate slaba, deoarece aromele si gusturile nu au timp sa se dezvolte. Uneori, boabele sunt chiar complet arse. Exista, de asemenea, prajirea rapida, care consta in gatirea boabelor de cafea timp de numai 90 de secunde la peste 800°. Aceasta prajire mareste cantitatea de cafea, dar o face sa isi piarda toata calitatea.

Diferite grade de prajire a cafelei

Exista diferite grade de prajire diferite, fiecare dintre acestea avand un gust si o culoare diferita.

  • Prajire foarte usoara

La aceasta prajire, culoarea boabelor de cafea este blond deschis. Timpul de prajire a boabelor este de 8 pana la 10 minute, ceea ce duce la o cafea usoara, cu un gust fructat si floral.

 

  • Prajire usoara

Aceasta este o prajire de culoare chihlimbarie care dureaza intre 10 si 13 minute, dupa care boabele au o culoare galben deschis. Rezultatul este o cafea destul de blanda si echilibrata, cu unele note gourmet si picante.

  • Prajire medie

Prajirea medie sau Monk’s robe dureaza intre 13 si 16 minute si confera boabelor o culoare bruna. Cafeaua rezultata este mai tare, cu o nota de dulceata.