Ce este kombucha?

Ceaiul Kombucha este o bautura pe baza de ceai fermentat dintr-o asa-numita ciuperca, desi in realitate este un ecosistem de bacterii si drojdii.

Se numeste ciuperca manciuriana, referindu-se la regiunea Chinei de unde se presupune ca provine si este uneori scrisa in moduri diferite care suna similar cu kombutxa sau cambucha.

Ceaiul Kombucha provine din China, desi nu este pe deplin clar originea exacta a acestuia, se stie ca are o origine antica si ca in secolul al XIX-lea a fost deja consumat in Rusia si a fost introdus la inceputul secolului al XX-lea in Europa de catre oamenii de stiinta.

Kombucha: proprietati si beneficii

Ceaiul Kombucha se remarca prin proprietatile sale probiotice si beneficiile pe care le aduce tractului intestinal. Este de obicei comparat cu chefirul, desi este mai amar decat acesta.

Ambele alimente impartasesc unele beneficii, in plus, si in ambele cazuri bacteriile si drojdiile, in acest caz adesea numite ca ciuperca kombucha sau pur si simplu kombucha, pastreaza anumite diferente.

Procesul de fermentare a kombucha este mai lung, deoarece merge de la una la doua saptamani, in timp ce cel al chefirului este de 24 sau 48 de ore, iar aroma sa este mai puternica.

Proprietatile kombucha care sunt evidentiate  sunt ca aceasta bautura este probiotica si imbunatateste flora intestinala, curata ficatul si ofera antioxidanti intregului corp.

Beneficiile kombucha

Beneficiile ceaiului kombucha si proprietatile sale benefice pentru organism sunt foarte diverse, incepand cu faptul ca este foarte bun pentru imbunatatirea sistemului imunitar,datorita enzimelor pe care le contine. Acest lucru este foarte important si una dintre cele mai mari utilizari ale acestui ceai, deoarece intarirea sistemului imunitar ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa prevenim tot felul de boli.

In plus, aceasta bautura ofera antioxidanti,ceea ce il face un aliat pentru lupta impotriva radicalilor liberi si a deteriorarii celulare si ajuta la eliminarea toxinelor din ficat si din intregul corp.

Fiind un probiotic natural remarcabil,ajuta la imbunatatirea digestiei si la intarirea florei intestinale. Activeaza sucurile gastrice si imbunatateste intregul proces de admisie si absorbtie a nutrientilor din alimente pe tot parcursul procesului digestiv.

Ajuta la pierderea in greutate,datorita proprietatilor sale de a curata corpul de toxinele acumulate, imbunatatirea tractului intestinal si expulzarea grasimilor acumulate. Retineti, totusi, ca nu este o „bautura minune” sa pierdem in greutate prin orice mijloace, iar daca dorim cu adevarat sa pierdem in greutate, trebuie sa ne imbunatatim si dieta, sa reducem consumul de grasimi si sa ne rafinam si sa depunem activitati fizice sau sportive.

Contraindicatii ale kombucha

In ciuda faptului ca este o bautura destul de sigura, consumul de kombucha are unele contraindicatii. Una dintre ele este ca este o bautura usor alcoolica, deoarece in procesul de fermentare zaharul ajunge sa devina substante etilice.

Contine cofeina, deoarece se face cu ceai. Prin urmare, nu este recomandat persoanelor care sufera de insomnie si nici persoanelor care au contraindicat cafeaua sau ceaiul.

Aceasta bautura poate provoca efecte secundare, cum  ar fi diareea, daca este consumata in exces. Dar asta nu este o contraindicatie pentru ceaiul kombucha, ci o chemare la bunul simt.