Ce este sindromul Asperger si cum se manifesta?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/bwKtz4YVtmA

Sindromul Asperger este una dintre tulburarile care, in general, este considerata din spectrul autismului. Persoanele cu sindrom Asperger, cunoscute sub numele de Aspergieni, sufera de o serie de deficiente sociale, dar pot avea si provocari cu abilitatile motorii.

De exemplu, Aspergienii au dificultati in comunicarea intr-o varietate de moduri. Ei pot avea reguli sau modele autoimpuse, care sunt de obicei foarte restrictive. Apelarea la un specialist, asa cum este psihiatru Mihaela Dumitru, poate fi unica solutie in remedierea acestor probleme.

Interesul intelectual sau artistic este reprezentativ pentru Asperger

Multi dintre Aspergienii diagnosticati vor avea cel putin un anumit domeniu de interes si un talent intelectual sau artistic. Asperigienii dau dovada de o mare abilitate in domeniul lor de interes la o varsta frageda si continua sa exceleze eficient in aceasta mai tarziu in viata.

Citeste si: Patima jocurilor de noroc – cum poate ludomania să influenţeze viaţa pacienţilor?

Wolfgang A. Mozart este un exemplu minunat de personaj istoric cu caracteristici asemanatoare Asperger. Mozart era extrem de priceput la compunerea muzicii; se stia, compune de mic copil si a continuat sa faca asta pana tarziu in viata. Aspergienii pot prospera in domenii precum fotografia, designul de pagini web, contabilitate, inginerie sau introducerea de date.

Problemele cu vorbirea sunt un alt simptom comun

Diferentele de vorbire, cum ar fi lipsa de ritm verbal, tonul monoton si o inflexiune deosebita asupra anumitor cuvinte ii afecteaza pe majoritatea copiilor Aspergieni. Aspergienii adulti au aceleasi caracteristici, deoarece multi nu depasesc problema in timpul copilariei. Ei sunt adesea incapabili sa-si controleze volumul vocii in functie de mediul inconjurator. Nu este neobisnuit sa fie auziti Aspergieni vorbind tare in locuri linistite, cum ar fi un lacas de cult sau o biblioteca.

Dezvoltarea motorie intarziata

Unii copii cu sindrom Asperger au o dezvoltare intarziata a abilitatilor motorii fine si grosiere. Copiii cu abilitati motorii fine intarziate pot avea dificultati sa tina corect un creion sau cand apuca obiecte cu degetele.

Abilitatile motorii grosiere intarziate pot include incapacitatea de a arunca o minge peste mana sau de se a balansa pe barele structurilor de joaca din parc, chiar si dupa incercari repetate. Aceasta caracteristica variaza foarte mult si poate fi observata atat in ​​cazurile usoare, cat si in cele mai severe.