De ce au oamenii masele de minte?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/U1gvhqVQ2kQ

Molarii de minte (sau al treilea molar) sunt un mister. Maseaua de minte pare a fi un dinte inutil, care mai devreme sau mai tarziu va fi scos. In timp ce molarii de minte sunt cei de care oamenii se tem acum, functia acestora dateaza de la stramosii timpurii.

De ce au oamenii masele de minte?

Stramosii au supravietuit cu o dieta bazata pe carne cruda, nuci, radacini, fructe de padure si frunze. Ei nu au avut luxul de a folosi cutite pentru a taia si a pregati mancarea si nici macar sa-si gateasca carnea nu era o optiune. Mestecarea acestor alimente dure, a necesitat un maxilar mai lat si molari puternici.

Citeste si: 7 sfaturi pentru igiena orala la copii

A avea trei seturi de molari, inclusiv molari de minte, a fost vital pentru ca oamenii sa poata manca alimente crude necesare supravietuirii. Maxilarul mai mare, care era obisnuit la oamenii preistorici, gazduia cu usurinta molarii de minte. Acest lucru le-a permis sa erupa in gura in mod normal.

Prevalenta molarilor de minte este una dintre modalitatile prin care antropologii pot determina varsta scheletelor. De exemplu, scheletul „Turkana Boy” de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian dateaza de acum 1,6 milioane de ani. Cercetatorii cred ca avea opt sau noua ani din cauza, in parte, a faptului ca al treilea molar nu erupsese inca la moartea sa.

De ce nu mai sunt necesari molarii de minte astazi?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare este important sa se acorde atentie alimentatiei din prezent.  Multi experti din ziua de azi cred alimentele mai moi, consumate mai ales in copilarie, joaca un rol important in afectarea molarilor de minte. Mancarea este taiata, tocata, fiarta sau coapta si nu mai necesita atata efort pentru a fi consumata. Toata aceasta pregatire a alimentelor a facut ca mestecatul sa fie acum mult mai usor.

Expertii cred ca linia maxilarului a devenit mai putin lata si mai mica de-a lungul anilor datorita modului in care sunt preparate si consumate alimentele. Alimentele dure par sa stimuleze cresterea maxilarului in copilarie, ceea ce face mai probabil ca maseaua de minte sa erupa. Molarii de minte nu mai sunt necesari, iar maxilarele nu mai au suficient loc pentru ele, motiv pentru care, de obicei, molarii de minte trebuie extrasi.