Informatii interesante si mai putin cunoscute despre cafea
Cafeaua este o infuzie fierbinte care se consuma in marea majoritate a tarilor din lume. Numele sau provine de la un copac: planta de cafea al carei bob este cel folosit pentru a face aceasta bautura.
Aceste boabe sunt folosite pentru prepararea bauturii prin prajirea si amestecarea cu apa fierbinte pentru elaborarea bauturii cu acelasi nume pe care o cunoastem si o iubim cu totii. De asemenea, tot din aceste boabe provine si acea cafea de specialitate atat de apreciata.
Ce este cafeaua?
Cafeaua este samanta plantei de cafea care atunci cand este prajita si macinata devine bautura extrem de stimulativa pe care o stim cu totii. Este unul dintre cele mai comercializate produse din lume si una dintre cele mai consumate trei bauturi la nivel global (alaturi de apa si ceai). La Hautecup – cafenea Constanta, puteti gasi mai multe sortimente de cafea.
Arborele de cafea, este un arbust din regiunile tropicale ale genului Coffea, din familia rubiaceelor, care poate ajunge intre 4 si 6 metri inaltime, astfel incat de cele mai multe ori este taiat astfel incat boabele sa fie produse la o inaltime mai mica.
Ele prezinta frunze persistente si fructele lor, care sunt carnoase si rosii sau violete atunci cand sunt coapte, sunt cunoscute sub numele de “cirese”. In acest sens, cafeaua este un fruct cu doua miezuri, fiecare dintre ele cu o boaba de cafea care este samanta plantei. Semintele masoara aproximativ 1 centimetru si sunt infasurate de o membrana semi-rigida transparenta, numita camasa si un mezocarp bogat in mucilagii, care este un strat de pasta zaharoasa. Cand acest strat este indepartat, boabele de cafea verde sunt inconjurate de o piele aderenta, ceea ce corespunde integumentului semintelor.
Arborele de cafea este originar din provincia Kaffa, in Abisinia, Etiopia de astazi, unde se dezvolta salbatic. Ulterior, a fost introdus in Arabia, de unde s-a extins in restul lumii cu dominatia turca a Anatoliei. In prezent, planta este cultivata in principal in tarile tropicale si subtropicale, unde creste cel mai bine sub umbra. Brazilia concentreaza putin peste o treime din productia mondiala. Este obisnuit ca, comercializarea cafelei sa fie una dintre cele mai mari contributii la produsele de export ale regiunilor producatoare.
Cafeaua este considerata una dintre cele mai socializante bauturi nealcoolice din lume si are nu mai putin de 800 de compusi care stimuleaza papilele gustative.
In Peru, cafeaua este una dintre cele mai importante culturi, reprezentand 9% din produsul intern brut. Aproximativ 224.000 de fermieri cultiva si cea mai mare parte este produsa in zona Amazonului (intre 800 si 2000 de metri deasupra nivelului marii).
Istoria cafelei
Povestea originii cafelei incepe in Etiopia, probabil in provincia Kaffa. Exista o legenda care spune ca in Etiopia a existat un tanar pastor si poet pe nume Kaldi care a observat energia pe care caprele au avut-o dupa ce au mancat “cirese” de cafea si apoi le-a verificat pe el. Kaldi a decis sa duca fructul la o manastire din apropiere, unde calugarii l-au transformat intr-o bautura si l-au folosit ca stimulent care i-a ajutat sa vegheze in noptile de slujba.